Religie+Politică=Hate

 stop-intersection-church-state-small.jpg

Când vine unul de ăsta în campania, care deja a început și îți spune cum va proteja el ființa națională, întreabă-l dacă ar putea să creeze și locuri de muncă în aceleași timp, dacă nu cumva conservarea culturală n-ar merge la pachet și cu niște investiții în școli, dacă n-am putea construi așa și niște spitale pentru trup, care e casa spiritului. Religia nu are ce căuta în dezbaterea politică din secolul XXI! Iar Credința ți-o pierzi când începi să urăști, când îndrăznești să crezi că Dumnezeu e complice cumva, fie și prin îngăduință, la atentate. Și mă opresc aici, ca să nu pun în paralel cu un mitropolit ortodox și niște citate din Mein Kampf.

Probabil cea mai nașpa fundătură în care am putea (re)intra într-un an electoral este cea extremistă. Din păcate, am observat că pilonul cel mai important de comunicare al extremismului este Religia, precum și confuzia, voită, între Religie și Credință. Acesta este motivul pentru care acum, aflați în fața unei toamne electorale, cred că a venit timpul să vorbim despre asta. Dezbaterea religioasă are farmecul ei, cu condiția unui nivel minim de cunoștiințe. Fără acest nivel, religia este ușor de folosit ca armă politică.

Ar fi și anacronic și irelevant să mai dezbatem acum, în secolul XXI, dacă de exemplu evrei sunt sau nu poporul ales, sau dacă arabii sunt și ei oameni. Bineînțeles că toți sunt oameni, ceea ce da, ne obligă la corectitudine (politică) pe noi toți, și față de evrei, arabi, țigani, unguri, chinezi sau americani. Suntem oameni, deci la fel în fața lui Dumnezeu, cu toții.

Vrei să te alături?

  • endorsed 2017-08-03 15:06:13 +0300
  • endorsed via 2017-05-13 21:05:17 +0300

connect

get updates